1 Nisan 2015 Çarşamba

"KINA GECESİ HAZIRLIKLARI, DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.."

222

"Hüznün ve mutluluğun aynı anda yaşandığı gündür "kına geceleri…" 

Eskiden çok özel ritüellerle kutlanan kına geceleri şimdilerde kızların bir araya geldiği bekarlığa veda partileri adına kutlanıyor… 

Birçok kültürün en önemli parçalarının bir araya geldiği törenlerdir düğün törenleri. Düğün törenleri içinde yer alan, gelinin baba evinde kalacağı son gece yapılır kına gecesi ve en duygu yüklü olanıdır. Bölgeden bölgeye değişse de hüzünlü, yanık bir ezgi ile söylenen ağıtlar bu eğlence gecesinin olmazsa olmazından bir tanesidir.

Kına gecesinin olmazsa olmazları
Şimdi bilinmese de eskilerde kına gecesinin belli başlı aksesuarları vardı ve kına farklı şekillerde yakılırdı…
Kına elbisesi (bindallı)
Gelin kemeri (bindallı üzerine takılan gelin süsü)
Kına takımı (kırmızı pullu gelin başı örtüsü, eldiven ve mendil)
Çarık
Kına
Kına sepeti (misafirlere sunulan keseler)
Kına tepsisi
Kına şekilleri
Sıvama: Elin bileğe kadar hiç boşul bırakmadan,
Yüksük: Yalnızca parmak uçlarına,
Kuşgözü: Avuç içine tekerlek şeklinde,
İp kınası: Ele ip sarılarak, kına yakılmasıdır.



Kına gecesi yapılacak mekan seçilirken dikkat edilmesi gerekenler:
Kına gecesi yapılacak mekanı seçerken, nasıl bir kına istediğimize ve mekanın istediğimiz konsepte uygun olup olmadığına bakmamız gerekir. Örneğin, Osmanlı tarzı bir kına gecesi istiyorsak, bunun için seçeceğimiz yerin buna uygun olan tarihi bir mekan olması gerekir. 
Eğer eğlence ağırlıklı ve modern tarzda bir kına istiyorsak, seçeceğimiz yer de modern bir mekan olmalı, hatta bir tekne bile olabilir. Mekanın ışıklandırmasına dikkat edilmeli. Mekanın büyüklüğü gelecek misağfir sayısını belirlemeli ve buna uygun bir salon seçilmeli. Kısacası mekan içinize sinmeli.








Kına gecesi yapılacak yer süslenmesinde nelere dikkat edilmeli:
1) Dekorasyonda genel konseptle alakalı hazırlanmalıdır. Osmanlı tarzı bir kına gecesinde altınlar, kristaller, çiçekler, mumlar ve kırmızılarla hazırlanmış bir dekor şık olacaktır. Gerçi renklerde son senelerde sınır tanınmıyor. Özellikle morlar, fuşyalar ayrı ayrı ya da birlikte çok kullanılmakta. Bu canlı renkler altın rengiyle bir arada çok şık oluyor.
2) Davet alanının en başköşesine gelinin karşılama alanı olarak şık bir yer hazırlanabilir. Bu alan; konsepte uygun koltuklar, sehpalar ve şamdanlarla süslenebilir.
3) Davetli masaları konsepte uygun çiçekler, örtüler, şamdanlar, meyveler, yemişlerle dekore edilebilir.

4) Gelinin isminin olduğu “Kına Gecesi Hatırası” yazılı veya ".......kına gecesine hoşgeldiniz gibi, fotoğraf çekilen özel alanlar oluşturulabilir.   





Kına gecesi için ne tür ikramlar hazırlanmalı?
Kına gecelerinde genellikle açık büfe, kokteyl  tarzı ikramlar tercih edilmekte. İkramlarda salatalar, zeytinyağlılar, ara sıcaklar, ana yemek çeşitleri, tatlı çeşitleri bulunabilir. Kına gecelerinde konuklara girişte lokum ve şerbet ikramları da yapabilirsiniz. Kuruyemişlerle özel bir köşe olarak hazırlanabilir ya da bunları özel keselerde konuklarınıza sunabilirsiniz.



 Eğlence detayları nasıl olmalı?
Kına yakılırken, gelinin çok yakın arkadaşları da kaftanlar giyip, gelinle birlikte sahneye çıkarak kına seremonisini gerçekleştirebilirler.
Kına esnasındaki müzikler, canlı bir davul şovla olabileceği gibi müzikleri DJ de ayarlayabilir.
Kına seremonisinden sonra eğlence başlayabilirsiniz. Konuklarınıza tef, Şakira kemeri, pullu mendil ve duvak gibi eğlenceli malzemeler dağıtabilirsiniz.
Misafirlerinize özel mini kaftanlar, kuruyemiş keseleri, kına keseleri ve daha birçok alternatifli objeler hazırlayabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder